fbpx
Tel.

+385 97 619 0625

Email

omstudio.rijeka@gmail.com

Radno vrijeme

PON- PET: 8 - 20

ASHTANGA YOGA

Ashtanga yoga drevna je praksa koju su gurui i učitelji prenijeli tisućama godina. Najpoznatiji sažetak Ashtanga Yoge nalazi se u Patanjalijevim Yoga Sutrama, napisanom prije više od dvije tisuće godina. Doslovni prijevod Ashtanga yoge je “yoga s osam udova”, gdje osam duhovnih praksi čine put do unutarnjeg prosvjetljenja. Fizička praksa asana Ashtange je ustvari samo 1 od tih 8 stavki koje sačinjavaju put do prosvjetljenja.

Ashtanga potiče znojenje, jer se vjeruje da se na taj način tijelo oslobađa toksina i pomaže da se samo izliječi. Ashtanga je  grupirana u šest serija. Praksa Ashtange potiče fokus na svoje disanje dok se neometano krećete od poze do poze, praksa je fizički zahtjevna, ali zato pruža cjelovit mentalni i duhovni trening. Poze se izvode uvijek istim redoslijedom, što znači da bi satovi Ashtange trebali slijediti isti slijed u cijelom svijetu. Tradicionalnija je od mnogih drugih oblika yoge, a neke moderne iteracije potječu od Ashtange. U Ashtangi se potiče meditativni fokus i razvoj snage cora.

 

HATHA YOGA

Tradicionalno, hatha yoga je pojam za bilo koju vrstu yoge koja uključuje vježbe tijela, tehnike disanja, , vježbe za pročišćenja tijela te rad s energetskim tijelom.

Hatha yoga je  vrsta joge koja je u pravilu usporena, ali s fokusom na pravilno usklađivanje.

Njena svrha je uravnoteženje fizičkog i energetskog tijela te put do Raja Yoge odnosno put prema višim praksama joge i meditacije. Riječ hatha označava snagu ili silu. Kroz praksu hatha yoge nastoji se balansirati živčani sustav te osloboditi životne sile u nama.

Satovi hatha yoge se razlikuju ovisno od učitelja do učitelja, ali obično sat započinje nekom vrstom “vježbe centriranja”. To može biti u sjedećem položaju ili na leđima, a može uključivati jednostavnu meditaciju, vježbu disanja ili čak samo trenutak tišine.

Hatha se također fokusira na dah koji je tempiran na pokrete, obično sporijim ritmom od onoga što biste mogli doživjeti u ashtanga vinyasa jogi. Hatha joga jedan je od najpopularnijih stilova joge. Ona je, napominju stručnjaci za širok spektar ljudi, posebno početnike, jer nije potrebno puno prethodnog znanja ili iskustva da biste započeli s hathom.

YIN YOGA

Yin joga je nježan i revitalizirajući stil joge nastao pod utjecajem taoističke filozofije, budističkih tehnika meditacije (vipasana, jhane…) i klasične hatha joge, kojim se jača svijest osobe o njezinom tijelu na jedan dublji i suptilniji način. Sat yin joge temelji se na zadržavanju određenog položaja (asane) oko pet minuta, a ponekad i dulje. Dakle, kad se uđe u određeni položaj u njemu se ostaje određeno vrijeme i pritom se koncentracija usmjerava na disanje. Udah i izdah su kroz nos. Položaji su uglavnom usmjereni na aktiviranje donjih dijelova tijela – kukova, zdjelice, unutarnjih bedara i donjeg dijela kralježnice. Pokretima yin joge intenzivno se aktiviraju vezivna i dubinska tkiva. Praksa yin joge pojačava cirkulaciju i povećava fleksibilnost zglobova, jača protok energije i poboljšava zdravlje organa, snaži imunitet I stabilizira emocionalno stanje. Yin joga je meditativna praksa i njeguje unutarnju tišinu, a zbog dugog zadržavanja položaja kultivira strpljenje. Razlika između yin yoge i drugih jogijskih stilova “Svoje ime yin joga vuče iz taoističke tradicije. Pojam yang odnosi se na pokret, nerijetko pokret koji se ponavlja, stvarajući pritom toplinu u tijelu. Pokret yin odnosi se na pronalaženje smiraja (smirenosti) tijela i njegovoga hlađenja. Sama teorija nalaže da nam je potreban i yang i yin da bismo postigli ravnotežu i održavali optimalno stanje tijela i kondiciju”.
Translate »